REGNBÅGSVATTEN

Vi börjar med att mäta upp 0,5 dl varmt vatten vardera i fyra olika burkar.
I dessa burkar häller vi sedan i socker, 2 msk i en, 4 msk i nästa, 6 msk i den tredje och den fjärde lämnas som den är med bara vatten – blanda ordentligt.
Sedan häller vi i någon droppe karamellfärg i varje burk och blandar igen.
Till sist tar man ett högt, smalt glas (förslagsvis ett provrör) och häller försiktigt ner lösningarna i ordningen Mest socker -> mindre socker -> minst socker -> inget socker.
Vad händer?
Barnen på min fältförskola var överens om att vattnet skulle bli brungrått om jag hällde allt i ett glas. Detta ser jag som ett tecken på barnens förförståelse för att vatten blandas samt hur färgerna blandas men även på avsaknad av förförståelse för hur vatten kan ha olika densitet och hur vi kan påverka vattnets densitet.
Regnbågseffekten blir här effektfull på flera sätt. Dels visar det på ett väldigt tydligt sätt att vattnet inte blandas, dels blir det en häftig effekt som hänför de som tittar vilket kan skapa ett ytterligare intresse och motivera framtida forskande.
När jag utförde denna uppgift hade min karamellfärg tagit slut så jag testade att använda en gnutta akrylfärg istället och det fungerade mycket bra. Min teori är att även vattenfärg skulle fungera då den löser sig lättare i vattnet än min akrylfärg gjorde. Jag använde ett högt vattenglas för att utföra experimentet men jag rekommenderar att använda ett provrör om sådant finnes då jag upplevde det svårt att hälla på ett bra sätt när glaset var så brett. Detta till trots fick vi till en fin regnbåge!

Vi testade sedan att hälla regnbågen på en tallrik för att prova barnens hypotes om att det då blir en regnbåge på tallriken men det fungerade inte utan vattnet fick den brungråa färgen barnen hade siat om tidigare. Däremot tyckte barnen att det var spännande att hälla vatten på tallriken direkt från burkarna och blanda med en pinne eftersom färgerna då rörde sig runt i det bruna vattnet vilket blev ytterligare ett tecken på vattnets olika densitet eftersom färgerna inte direkt blandades.

Sedan provade barnen vad som hände om man olika föremål i regnbågsvattnet. Hypotesen att föremålen skulle bli regnbågsfärgade kunde tyvärr inte bekräftas i detta experiment.