TEMA VATTEN
VAD – Barnen ska få uppleva och bilda en förståelse för vattnets olika faser samt utforska vatten ur ett tekniskt perspektiv med fokus på begrepp som ytspänning, densitet och tryck.
HUR – Vi utgår ifrån barnens intressen och låter de utforska sina hypoteser genom ett naturvetenskapligt arbetssätt.
Vi använder ett expansivt språk för att benämna och synliggöra naturvetenskapliga begrepp vi stöter på.
Genom pedagogisk dokumentation i form av intervjuer och reflektioner tillsammans med barnen får vi både syn på deras intresse och deras lärprocesser, utefter detta kan vi anpassa vår planering under temats gång, som Helldén (2015) beskriver Välplanerad men flexibel.
Vi kommer löpande använda barnens egen nyfikenhet och förmåga att utforska samt använda oss av leken för att göra lärandet lustfyllt.
Precis som Doverborg, Pramling och Pramling Samuelsson (2013) menar så handlar inte lärande för små barn om att kunna förklara naturvetenskapliga begrepp utan att barnen ska få uppleva begreppen. Vi tycker vidare att det är av stor vikt att barnen faktiskt får testa på, uppleva och utforska själva eftersom barn som får uppleva får bättre förutsättningar för lärande än barn som enbart får läsa som något (Helldén, 2015)
VARFÖR – Genom att barnen tidigt får erfarenhet av naturvetenskap och utforskande får de en bred grund som kommer underlätta senare studier när de börjar i skolan samt anlägger ett tidigt intresse för naturvetenskap.