SUGANDE GLASET/FLASKAN
Här följer tre snarlika sätt att utforska hur vattnet påverkas av lufttryck, vi testade alla tre för att få variation i lärandet.
Experiment 1:
I det första experimentet har man en tallrik med lite vatten på, ett värmeljus samt ett glas.
Tänd värmeljuset och ställ det på tallriken, beroende på hur mycket vatten det är så kan det hända att ljuset flyter. Det är helt okay.
Vänd glaset upp och ned och ställ det över värmeljuset.
Vad händer?
Barnen hade inga hypoteser innan detta experiment utfördes men såg direkt att ljuset slocknade när vi ställde glaset på, dessutom uppmärksammades att det började bubbla när den varma gasen inuti glaset smet ut genom vattnet. Barnen menade att det kokade, vilket pekar på en förförståelse för hur vatten ser ut när det kokar.
Fokuset i denna aktivitet var tänkt vara lufttryck och att undersöka hur värmen inuti glaset kan ändra lufttrycket på ett sådant vis att vattnet trycks upp i glaset. Jag förklarade detta fenomen för barnen men jag upplevde inte att de var så intresserade av det just då så istället förklarade jag att det bubblade på grund av gas som bildas när det brinner inte får plats i glaset och därför smiter.
Experiment 2:
Här behövs en genomskinlig skål med vatten, ett värmeljus samt ett genomskinligt glas.
Värmeljuset tänder man och låter flyta på vattenytan i skålen. Låt det brinna en liten stund innan du sakta ställer det uppochnervända glaset över värmeljuset på samma sätt som i experiment 1. Skillnaden här är att värmeljuset flyter flera centimeter ovanför botten på skålen.
Vad händer?
Barnens hypotes var att det skulle börja koka igen precis som i föregående experiment och att ljuset skulle slockna. Ljuset slocknade men det började inte bubbla den här gången. Barnen tyckte det var mycket spännande att ljuset och vattenytan följde med glaset ner till botten och jag förklarade att det är på grund av lufttrycket inuti glaset och att det som händer när ljuset värmer upp luften är att lufttrycket minskar inuti glaset. Den här gången var det mer spännande att höra om lufttryck och jag kunde koppla detta till det som händer när vattnet återigen trycktes upp i glaset av lufttrycket utanför.
Experiment 3:
Vad händer?
Barnen trodde att det skulle "koka" igen och jag uppmärksammade att det skulle kunna vara något man kunde forska vidare på eftersom barnen fann detta så intressant. Vi konstaterade att vattnet väldigt snabbt och högt steg upp i flaskan till skillnad mot hur det steg lite och långsamt i glasen och jag fick förklara att det är för att luften i flaskan var så väldigt varm i jämförelse med hur mycket ljuset hann värma upp innan det slocknade. Eftersom barnen visat intresse för bubblandet visade jag hur man kan få flaskan att bubbla genom att klämma på den under vattnet och detta tyckte barnen var roligt att experimentera med.
Sedan övergick aktiviteten spontant till ett flyta/sjunka-utforskande och jag valde att följa barnens intresse även där och tillsammans utforskade vi varför vissa kottar flöt medan andra sjönk och att det hade med densitet att göra.
Som avslutning på detta lekte vi istappen och våran förmiddag tillsammans fick höga betyg från barnen!