INTRODUCERA TEMAT

 
Bildkälla: Adlibris
 

Temat introduceras genom bokläsning. Vi kommer läsa Bockarna Bruse på Badhuset och sedan har vi boksamtal om vår läsning där barnen tillfrågas vad de vet om vatten. Beroende på vad barnen svarar här kanske vi kommer ändra lite i vår planering ifall vi märker att barnen finner något väldigt intressant. Med detta i åtanke har vi vår planering som en grund där vi har lämnat luckor som går att fylla med det vi märker att barnen intresserar sig för.

Tanken med denna introduktion är att denna bok brukar uppskattas väldigt mycket av både barn och vuxna då den har många humoristiska element. Boken är väldigt färgglad och det upplever vi piggar upp de som läser (samt går att koppla till regnbågsexperiment vi kommer utföra under temats gång).

Vår tanke är att genom att introducera temat i samband med att vi gör något roligt, eller i detta fall läser något roligt, så skapas ett intresse till temat samtidigt.

Bjurulf (2013) menar att sagoläsning är lätt att koppla till teknik då både sagor och teknik innebär problemlösning. Vidare beskriver författaren hur man kan låta barnen konstruera lösningar på problem man finner i böckerna och på så vis når man läroplansmålet som behandlar konstruktion.

Vi inspirerades av detta när vi planerade vår första aktivitet, båtbygge, där vi tänker att vi i direkt anslutning till bokläsning och boksamtal kan framföra vårat påhittade problem – Hur ska trollet ta sig tillbaka till sin bro när han blev stångad så långt bort? Här har pedagogerna målat en stor bild av trollet som sitter fast på en öde ö och nu behöver hjälp för att ta sig där ifrån. Bilden lägger vi på ett bord med konstruktionsmaterial i närheten och så får barnen konstruera båtar som trollet kan åka på.

Vi tänker att en del barn kanske har helt andra lösningar på problemet, en bro kanske, och detta är något vi även kommer uppmuntra men att de barnen kommer även få chansen att göra efteråt ifall de vill eftersom båtarnas flytkraft senare kommer testas.

Kommentera här: